Fem un teatre d’ombres (amb descarregables gratuïts)

Aquest cap de setmana llarg, us proposem una festa pijama al menjador de casa amb contes i teatre d’ombres inclòs. No cal gaire preparació, si no en teniu ganes, només la il·lusió de crear una vetallada especial. És divertit a qualsevol edat, i una bona manera de “canviar d’aires” i insuflar-nos una mica d’energia positiva.

1. La preparació de l’espai

Teniu una tenda per anar d’acampada? O uns llençols amb els que pugueu construir una cabana? Instal·leu-los al menjador de casa per convertir-los en un càmping improvitzat. Si voleu estar ben còmodes arrossegueu els matalassos també cap al menjador, o si hi esteu acostumats, amb unes màrfegues n’hi haurà prou.

Treieu els sacs de dormir de l’armari o simplement els nòrdics o mantes dels vostres llits i ompliu el menjador de coixins  per passar una nit ben còmodes. La participació dels menuts en el muntatge és part de l’activitat, s’ho passaran pipa organitzant amb vosaltres la vetllada.

I no us oblideu de la il·luminació! Apagueu els llums i enceneu alguna làmpada de llum tènue, o col·loqueu les llumetes de Nadal per suggerir un cel estel·lat.

Si no teniu ganes o energies per tant d’enrenou, simplement podeu portar els matalassos al menjador, un simple canvi d’espai ho transformarà tot!


2. Contes a la foscor

Un cop muntat l’escenari, i amb els pijames ja posats podeu estirar-vos tots a dins la tenda a llegir o explicar contes junts. Podeu fer torns per explicar històries, tothom pot participar-hi en la mesura del possible; als més petits els hi encantarà també poder compartir els seus contes i ser protagonistes durant uns minuts, i els grans podran gaudir de l’art de narrar històries, normalment reservat als adults!

Per fer-ho més divertit podeu fer servir titelles, pedres de contar històries, disfresses o qualsevol element que afegeixi emoció a la vetllada, o, encara millor, aprofitant la foscor podeu construir un petit teatre d’ombres xineses com aquest i inventar-vos les vostres pròpies històries, o recrear les que ja coneixeu:

Font: @hinala IG

3. El teatre d’ombres xineses

Si no heu fet mai un teatre d’ombres xineses, no sabeu el que us esteu perdent, és facilíssim i el resultat impressionant! Pot ser una bona manualitat per realitzar durant una tarda, i al vespre… festa pijama amb teatre inclòs.

A continuació compartim amb vosaltres les instruccions per transformar una capsa de cartró en un teatre, que vam incloure a la capsa Oks&Bo del mes d’octubre. En aquest cas es tractava d’un teatre per explicar històries de por, però el podeu adaptar i fer servir per explicar les històries que vulgueu:

Font: @silviaenorbita a partir de la capsa d’Oks&Bo

Aquí us podeu descarregar un imprimible gratuït amb les plantilles dels personatges terrorífics que vam incloure a la capsa d’octubre, perquè les pugueu imprimir, pintar de negre (o enganxar en una cartolina negra), retallar i enganxar en un pal o llapis que tingueu a casa. I tatxan! Ja podeu començar a explicar històries de por.

Nosaltres vam acompanyar el teatre d’ombres amb la lectura de l’àlbum: Com fer-se amic d’un fantasma, de Rebecca Green, publicat per l’editorial Joventut, i por no en vam passar, però riure, encara riem!

Podeu llegir-ne la crítica de la revista Faristol aquí.

Font: @silviaenorbita a partir de la capsa d’Oks&Bo

Però vosaltres podeu inventar-vos els vostres propis personatges, o buscar-ne d’altres per internet, hi ha diverses webs que ofereixen descarregables per representar històries de tota mena. Podeu trobar inspiració en els vostres àlbums o contes preferits.

I si no teniu temps o ganes per tanta preparació… Un simple llençol i una llanterna o làmpada poden servir per fer el vostre teatre en gran format, i serà igual de divertit!

Esperem que aquesta proposta us hagi agradat (podeu trobar més idees originals per encoratjar la lectura en aquests temps difícils aquí i aquí).

Ja ens explicareu com us va la festa pijama si decidiu dur-la a terme, i no dubteu a compartir aquest recurs amb tothom qui penseu que li pot interessar.

Una abraçada i… endavant!!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *