5 trucs per fomentar la lectura durant el confinament

S’ha parlat molt durant les darreres setmanes de l’oportunitat que la situació creada pel confinament ens ha donat de compartir més temps amb els fills, de dedicar més temps a la lectura i al joc, i n’estic francament agraïda.Però també és veritat que ara ja fa moltes setmanes que ens trobem tancats i que potser necessitem una dosi extra d’energia i alguns recursos per ajudar-nos a afrontar els dies que vindran.

He escrit aquest article perquè la lectura, literalment, ens està salvant la vida durant aquest confinament. És el nostre recurs número 1 per viure a dins de casa les 24h i no tornar-nos bojos, i és el que més demanen els meus fills a qualsevol hora del dia. Han entès perfectament, als seus 2 i gairebé 5 anys que amb la lectura som lliures.

Així que he preparat aquest article per ajudar-te i donar-te noves idees, si et trobes en una d’aquestes situacions:

  1. No tens tant de temps com voldries per llegir amb els teus fills perquè teletreballes o t’ocupes de més d’un infant a la vegada.
  2. Necessites idees noves per tornar a motivar els petits amb la lectura, els recursos de sempre ja no et funcionen.
  3. T’agrada “jugar” amb la lectura i trobar noves i divertides maneres d’encoratjar-la.
  4. Ets mestra, mare o pare i no vols que els petits perdin l’hàbit de la lectura durant el confinament.

1. Crea una comunitat de contacontes

Aquests dies estem més connectats que mai, no parem de trucar-nos, de fer videoconferències, de seguir classes o reunions online… per què no aprofitar-ho també per encoratjar la lectura?

La proposta és la següent: busca un col·lectiu amb el que ja estiguis connectat (la família, el grup de classe de l’escola, els amics de l’esplai, etc.) i proposa que cada dia una persona gravi un petit vídeo (amb el mòbil, res d’elaborat) explicant un conte.

El dia que us toqui a vosaltres aquesta pot ser una bona motivació per preparar bé la lectura (si ja sap llegir) o l’explicació (si encara no llegeix), i de “connectar” amb un llibre per compartir.

Si no hi ha un grup que s’hi vulgui unir, pot ser una manera d’iniciar les videoconferències amb la família, quelcom d’especial a compartir amb els amics… cadascú pot trobar la fórmula que més li funcioni, l’important  és animar els infants a llegir i explicar contes!

Nosaltres gravem un vídeo cada dia de cadascun dels petits explicant un conte i el “regalem” a les persones que estimem: als amics de classe quan fan anys, als avis, als tiets… o simplement els guardem per nosaltres i els tornem a mirar una vegada i una altra, ens encanta!

2. Grava’t a tu mateixa explicant-li els seus contes preferits

A casa som uns enamorats de la literatura infantil, però també sabem que el que més agrada als nostres fills de l’hora del conte és escoltar la nostra veu i tenir-nos al costat només per a ells.

Tanmateix, no sempre és possible i en tot moment dedicar-los el temps i l’atenció que els nostres fills desitgen, sobretot durant aquests dies de confinament en que estan privats del seu entorn habitual i ens demanen més que mai.

Per això, i només per aquells moments en que us sigui impossible llegir un llibre als infants quan ells ho demanen, us proposem aquest recurs: utilitzeu gravacions dels seus contes preferits, per aquells moments en que els vulguin escoltar i vosaltres no estigueu disponibles.

Trigareu només uns minuts a preparar-ho, però aquest recurs us pot salvar la vida més d’una vegada!

A casa també tenim alguns audiocontes, que em semblen un recurs magnífic per a nens i nenes prelectors, doncs permeten la intimitat amb la lectura per a infants que encara no saben desxifrar-la (no us poso l’enllaç perquè són molt antics i ja no els venen).

Els nens es senten “molt grans” i realitzats quan autònomament poden triar els contes que volen i escoltar-los al seu aire. Nosaltres tenim uns auriculars especials per l’ocasió, que només són d’ells, i que augmenten el plaer de l’experiència, doncs aquesta esdevé secreta!

Us deixem un enllaç que segurament coneixeu, però que val molt la pena, és la pàgina d’Una mà de contes, on trobareu moltes històries narrades amb una veu en off i il·lustrades amb tècniques ben diferents. Podeu posar-les també en anglès.

3. Converteix la lectura en un joc

La situació que vivim ha trastocat completament la nostra vida, i la dels petits, ha canviat hàbits i rutines, els ha tret del seu entorn habitual… i tot i que haguem fet grans esforços per tornar a construir un entorn segur i coherent per a ells malgrat les circumstàncies, és inevitable que d’alguna manera hagin percebut l’impacte dels canvis viscuts.

En aquestes circumstàncies, no és estrany que nens i nenes que abans podien escoltar amb tranquil·litat els contes que els hi explicaven, ara trobin dificultats per concentrar-se, o es trobin desmotivats i prefereixin fer altres activitats.

Nosaltres som del parer que la lectura no ha de ser mai forçada, però sí que tenim l’oportunitat, com a pares, o tutors del infants, de proporcionar-los la motivació necessària per acostar-s’hi, quan aquesta no arriba de manera natural.

I com?

Lectura com a part d’una altra activitat: organitzar una activitat on la lectura no sigui l’element principal, pot ser una bona manera d’encoratjar-la en aquells infants que aquests dies són més reticents a llegir: una gimcana, una cerca del tresor, com a part d’una festa pijama al menjador, com excusa per la creació de minimóns, amagats per casa en els llocs més insospitats, representats amb un teatre d’ombres, o amb titelles… segur que no s’hi podran resistir!

4. Canvia l’escenari:

Disposes de terrat a casa teva? De terrassa? De balcó? Si tens alguna d’aquestes opcions organitzar un berenar amb contes pot sonar com un bon pla!

Prepareu junts algun berenar especial, els llibres que tingueu ganes de portar, una petita catifa amb coixins, i ja teniu un pícnic improvisat! Veureu com els infants tenen una capacitat simbòlica molt més aguda que la nostra, ells no faran veure que estan de pícnic, ESTARAN de pícnic.

Si no tens aquesta opció, sempre pots muntar una tenda de campanya al menjador, o un raconet de lectura sota la taula amb un simple llençol… l’important és canviar d’escenari!

5. Subscriu-te a Oks&Bo!

Ara més que mai la nostra capsa literària és un gran recurs per fomentar la lectura i passar-t’ho bé amb els petits entre llibres i jocs!

Per la il·lusió que fa als petits rebre una sorpresa, en una època en que els dies s’assemblen massa els uns als altres; perquè ens permet seguir fomentant la lectura en una època en que és difícil accedir a nous llibres pel tancament de biblioteques i centres escolars; perquè la nostra guia de lectura ajuda a les famílies i educadors a saber-ne treure el màxim profit i engrescar els petits amb la lectura; i perquè està plena de jocs, activitats i altres sorpreses per ajudar-vos a portar el confinament de la millor manera possible.

Informa-te’n a la nostra pàgina web, i no dubtis a escriure’ns si tens qualsevol dubte!

Tenim moltes més idees que ens agradaria compartir amb vosaltres, però no volem que aquest article s’allargui gaire més, així que ho deixem per un proper article.

De moment podeu anar provant aquests recursos. Ens encantaria que ens expliquéssiu els vostres. Com van les lectures durant aquestes setmanes? Teniu temps per poder-hi dedicar? Estan receptius els petits? Ens encantarà saber-ho per poder-vos ajudar encara més, i inspirar-nos amb les vostres idees, també som famílies confinades!

Una abraçada i ànims!

2 comentaris a “5 trucs per fomentar la lectura durant el confinament”

  1. Pingback: Lectura i minimóns: Endevina qui fa què. Una passejada invisible, de Herda Muller – oksandbo.com

  2. Pingback: Teatre d'ombres diy i idees per una festa en pijama (amb descarregables gratuïts!) | oksandbo.com

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *