La nostra tornada a la rutina

Una certa nostàlgia s’ha instal·lat a casa meva. Després de setmanes de vida una mica salvatge a la muntanya, d’infinites hores de joc lliure, de remullades als rius, de contes explicats 1001 vegades i de llargs vespres contemplant estels fugaços a la fresca, tornar a casa a la ciutat amb fills petits és com tornar a un món una mica massa estret.

La ciutat, amb les quatre parets d’un pis una mica asfixiants, amb els parcs de formigó una mica massa petits, amb els seus cotxes sorollosos, els seus vianants anònims i els horaris que ens marquen la vida… A més, acompanyant el nostre retorn també han tornat els “vigila, no passis”, “vigila, no toquis”, “millor que no hi anem que hi ha massa gent”. Per uns dies ens havíem oblidat del món en què vivíem, i què afortunats que hem estat! Oblidar, per moments, també ens ajuda a viure.

Però malgrat la nostàlgia que pot inundar-nos durant uns dies per les vacances acabades, i la incertesa que envolta la nostra tornada a la rutina, també hi ha coses que podem fer per mantenir l’alegria i la pau viscudes durant els mesos d’estiu. Així doncs, tot i que no vull negar el sentiment de tristesa que ara ens omple (i la son que arrossego des de fa una setmana), m’he proposat abraçar-lo per uns instants i després deixar-lo anar, per deixar pas a tot el que de bo ens depara el curs que comença.

Avui m’agradaria compartir amb vosaltres algunes de les estratègies que a casa nostra ens estan ajudant molt durant aquesta tornada a la rutina.

1. Temps lliure per viure a poc a poc

Última fotografia abans d’acomiadar-nos de les vacances al Pirineu francès

L’estiu és per antonomàsia el moment de gaudir del temps lliure. Alliberats per unes setmanes de les obligacions laborals i escolars, els dies s’allarguen i s’omplen de temps compartit i noves experiències, especialment quan decidim expressament no planificar-los gaire. La improvisació i l’avorriment sa són els ingredients indispensables dels millors jocs, les millors lectures i les millors converses, i el descans i la falta de compromisos ens permeten gaudir més a fons de les petites coses, encara que no ens moguem de casa.

Per això, amb la tornada a Barcelona, i la represa de les nostres obligacions, a casa hem fet un esforç per mantenir aquest esperit una mica lent dels dies d’estiu. Llevar-se el cap de setmana sense haver previst cap activitat, deixar dies lliures sense trobades ni compromisos per simplement estar amb els de casa i omplir el temps lliurement, sortir al carrer sense cap propòsit, pel gust de passejar amb bicicleta o saltar llambordes de 3 en 3… No hi ha res d’això que estigui reservat a les vacances, però practicar la lentitud ens ajuda a gaudir més del dia a dia i a no viure anhelant el següent estiu.    

2. Més joc i menys joguines

 A menys que haguem passat l’estiu a casa, en general les sortides per petites que siguin han comportat uns dies de distància respecte les nostres possessions materials. Nosaltres ens vam endur algunes joguines de vacances al Pirineu, però molt poques, doncs sabíem que un cop a la natura no necessitaríem gaire objectes per viure grans aventures i passar bones estones en família (també perquè tenim un cotxe molt petit i viatgem 4 persones i un gos 😉 ) .

I va passar el que passa cada any quan deixem casa nostra i totes les nostres possessions: menys joguines acaben significant més hores de joc. Tot i que som extremadament minimalistes pel que fa a la compra de joguines a casa (els que hi heu estat en podeu donar fe!), les poques que tenim segueixen sent excessives, doncs només cal observar com els nostres fills juguen 1000 vegades més quan no en disposen.

L’A. escombrant els boscos del Capcir

El contacte amb els elements naturals, el temps lliure, les hores de lectura i l’esforç imaginatiu per creuar la barrera de l’avorriment són la combinació perfecta per despertar el seu esperit creatiu i garantir hores de joc, i com n’és de necessari el joc a la infantesa…

Però tampoc això està reservat a l’estiu, només cal que retirem l’excés i els proporcionem hores de joc lliure en entorns naturals, o si més no en parcs. La major part dels maldecaps s’esvaeixen amb el simple contacte amb l’aire lliure!

3. No ens oblidem de llegir

@nadinaserrataco : la seva família llegint el llibre Oks&Bo de setembre

Aquest estiu hem llegit més que mai. Els meus petits comencen a no ser tan petits i a tenir les ganes i la paciència per escoltar històries una rere l’altra, i com m’agraden aquests moments! A l’estiu l’hora del conte es transforma en les hores del conte, i qualsevol moment és bo per treure un nou llibre i passar una bona estona.

És veritat que la tornada a l’escola i a la feina fa que el temps d’oci sigui més limitat, per això ens esforcem a incloure la lectura a la nostra rutina de manera intencional. A casa nostra aquest moment sagrat és el de després de sopar, sigui l’hora que sigui, i fins el moment d’anar a dormir. Alguns dies podem estar llegint una hora, i d’altres una estona més curta, però tots agraïm aquest moment de pau i complicitat de cada dia, ens omple la vida de somnis. Fa unes setmanes vam publicar un article amb alguns dels nostres consells per fomentar la lectura en família, si t’interessa llegir-los els trobaràs aquí.

Aix! Em moro de ganes de parlar amb vosaltres dels llibres d’aquest mes, que ens hem passat la setmana llegint sense parar, però m’esperaré a que tots i totes els tingueu a casa, i els puguem compartir, així que de moment m’acomiado.

I vosaltres, com porteu aquesta tornada a la rutina? Us està costant? Quins són els vostres trucs per fer-la més portable? M’encantaria que m’ho expliquessiu deixant-me un comentari.

Una forta abraçada i molta força per aquest inici!

Núria

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *