El meu fill no vol llegir

Sabem que és primordial que els infants gaudeixin de la lectura en els primers anys de vida per arribar a estimar els llibres com a adults. Però hi ha moltes raons per les quals un infant pot no sentir-se atret pels llibres i arribar a rebutjar-los, malgrat l’interés dels seus pares i tutors. Sovint rebem correus de pares i mares que ens pregunten què fer quan els seus infants no volen llegir, i el primer que els diem és que no cal alarmar-se, perquè no tots ens apropem a l’amor pels llibres al mateix ritme, i un infant que als quatre anys no vol llegir, pot arribar també a convertir-se en un gran lector.

L’important per poder ajudar aquests infants a apropar-se a la lectura és entendre la causa del seu rebuig, ja que les causes poden ser molt variades, així com també les solucions:

Introduir la lectura des de ben petits

De vegades hi ha famílies que no introdueixen els llibres fins una edat avançada, pensant que abans dels 3 anys no els podran entendre. Nosaltres sempre aconsellem oferir una petita biblioteca als petits des dels primers mesos, per despertar en ells l’interès i la curiositat cap als llibres (en aquesta etapa més com a objectes que com a llibres) i perquè vagin desenvolupant la capacitat d’atenció i de paciència que requereix seure a escoltar una història. En cas que els infants no hagin tingut biblioteca de més petits, cal ser conscients que el procés d’apropament de l’infant al llibre segurament requerirà més temps, però també serà possible!

Triar els llibres adequats a la seva etapa

També pot ser que els llibres que tinguem a casa no siguin adequats a la seva etapa, o bé per resultar massa complexes o massa senzills. En qualsevol dels dos casos l’infant pot perdre l’interès per la lectura. És bo revisar la pròpia biblioteca per assegurar-se que els llibres són els millors pel seu moment evolutiu.

Triar bons llibres

És tan gran l’oferta editorial dirigida als infants que sovint les famílies es troben perdudes a l’hora de triar els millors títols per als seus fills. Sovint s’acaben deixant guiar pels títols més anomenats (i més publicitats per les grans editorials), pels personatges més famosos per la seva presència televisiva o per les il·lustracions de portada més atractives. Però hi ha criteris més acurats a l’hora de garantir l’èxit de trobada entre el nostre fill i el llibre, i sens dubte llibres que enamoraran molt més els nostres fills que no pas d’altres.

Pep Molist, expert i crític en literatura infantil, ens dóna algunes pautes a seguir a l’hora de fer una bona tria d’un llibre infantil (M’agrada llegir: Com fer els teus fills lectors (Ara Llibres, 2004):

  1. Un bon llibre per a infants ha d’agradar també a l’adult.
  2. En un bon llibre, el valor estètic i literari ha de prevaler sobre el valor didàctic.
  3. Un bon llibre ha d’estimular la capacitat crítica del lector.
  4. Un bon llibre ha de ser original.
  5. Un bon llibre és comunicació. Una de les funcions primordials de la literatura i de l’art és tocar la fibra de les persones, desvetllar els sentits i les emocions.

Triar un llibre infantil no és cosa fàcil, per això també podem deixar aconsellar-nos per experts en aquest àmbit:

  • Podem demanar consell a la biblioteca del nostre barri
  • Podem llegir ressenyes i crítiques als principals diaris o xarxes socials
  • Podem subscriure’ns a Oks&Bo i rebre cada mes llibres seleccionats per la seva gran qualitat artística i humana
  • Podem preguntar al nostre cercle d’amics quins són els llibres preferits pels seus infants

Fes que la lectura sigui un moment especial

Llegir en família ha de ser un moment especial, d’intimitat, de complicitat, per això és bo exterioritzar-ho en forma de ritual. Estirar-se junts al llit, prendre una infusió calenta mentre llegim, encendre el llum de la tauleta de nit… petits gests que marquin l’inici de l’activitat i que la fan més acollidora. Inventa’t els teus propis rituals.

I quan sigui l’hora del conte, apagueu els mòbils, demaneu que no us passin el telèfon, ni interrompin la lectura per res al món. El temps de qualitat és aquell en que estem 100% presents, no deixem que res trenqui aquest moment especial, i els infants segur que voldran tornar a repetir-lo.

Espero que aquest article t’hagi estat útil. Si vols llegir més consells per promoure la lectura a casa et recomano que llegeixis el següent article, i si tens qualsevol pregunta o vols que t’ajudem amb el teu cas concret no dubtis a escriure’ns o a deixar-nos un comentari.

Una abraçada i feliç lectura!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *