Avui recomanem “A les fosques”, un conte filosòfic

La que us presentem en aquesta ocasió no és una història qualsevol: es tracta d’una paràbola antiquíssima, originària de l’Índia i ambientada en un poble d’Orient, però amb un missatge profundament vigent. La vella història, que atrapa als menuts per la senzillesa i per la intriga que genera saber-ne el final, ens parla sobre la imperfecció de la percepció humana, (que no pot sinó veure la realitat fragmentada) i, ni més ni menys, que de la recerca de la veritat. Un llibre filosòfic, però molt entretingut i deliciosament captivador per a grans i petits.

L’àlbum A les fosques , de Halil Barcena i Laura Borràs, i fantàsticament editat per Akiara Books, ens narra una història inspirada en un relat sufí del segle XIII del prestigiós poeta Mawlana Rumi. Un bon dia, un circ ambulant arriba a un poble, i  un grup de cinc persones curioses i impacients per conèixer el gran atractiu de l’espectacle, -el misteriós animal que amaga el circ ambulant que ha acampat a l’indret remot-, intenten esbrinar d’amagatotis,  de quin animal es tracta, a les fosques i a les palpentes.

Cadascun dels personatges, influenciat pels seus coneixements i experiències prèvies, destaca de l’animal la part que pot percebre amb les seves mans: la pota, la trompa, el llom, l’orella i la cua, i es forma una idea d’ell a partir d’una de les seves parts. Però no s’adonen, entossudits en la seva veritat i ocupats en la discussió, que en realitat estan descrivint una part del tot, i que tots en tenen, en certa mesura, de raó. Intuïu de quin animal es tracta?

La paràbola de l’elefant ha estat utilitzada al llarg de la història per diferents corrents de pensament i tradicions religioses per il·lustrar, des de perspectives diverses, la necessitat de viure en harmonia amb la diferència, sigui del tipus que sigui, i les múltiples cares que pot tenir la veritat, segons la pròpia mirada i experiència.

La versió sufí que ens ocupa, exposa la necessitat de la comunicació entre les parts, molt necessària per resoldre el conflicte que es genera quan de la fragmentació en volem fer el tot. Hem d’assumir que el palmell de la mà, igual que l’ull humà, no té els mitjans per cobrir la totalitat, en aquest cas de la bèstia, i que la percepció que tenim de la realitat és limitada i molt nostra. Debatre els diferents punts de vista respectant les diverses opinions i perspectives és una lliçó antiga i alhora vigent per l’ésser humà; i recordar la paràbola d’aquest llibre pot ajudar-nos a posar llum (i pau) a la foscor de qualsevol discussió.

I tot plegat bellament il·lustrat per Laura Borràs, doncs cada làmina del llibre conté una petita obra d’art en si mateixa, sens dubte, un gran plaer per als sentits! Unes imatges aconseguides a partir d’aquarel·les i de la combinació de colors i de textures que suposen una bona oportunitat per educar la mirada dels infants en l’art. No per res es diu que l’àlbum il·lustrat és el primer museu de la infantesa.

Els que ens coneixeu de fa més temps ja sabeu que aquest va ser el llibre escollit per la capsa literària Oks&Bo del mes d’abril. Us en deixem algunes imatges, i esperem que ben aviat el pugueu llegir.

A més del llibre, a la capsa Oks&Bo d’abril també hi vam enviar un taumatrop: una activitat molt divertida per jugar amb la il·lusió òptica i posar a prova la vostra percepció; un preciós calidoscopi de la marca Goki per jugar a veure el món de mil maneres diverses, les instruccions per construir boles de malabars casolana i una proposta de transformació de la capsa que va emocionar els petits, doncs els va permetre donar vida a tot un circ!

Algunes famílies i educadors fins i tot n’han fet sessions de contacontes molt suggeridores (feu un cop d’ull a la sessió que la Bea va fer a @mansimanetes). Estic segura que quan acabi el confinament molts espais dels nostres pobles i ciutats sentiran a explicar aquesta història.

Un dels personatges que conté el descarregable

Aquí us en deixem el descarregable gratuït amb els personatges del circ per si , mentrestant, teniu ganes de recrear-los a casa vostra i anar familiaritzant els petits amb el circ, només l’heu d’imprimir i convidar els petits a retallar-lo i pintar-lo al seu gust.

Us desitgem moltes hores de joc i lectura!

2 comentaris a “Avui recomanem “A les fosques”, un conte filosòfic”

  1. Pingback: Ressenya "A la recerca de la flor milesclats daurada", de Benjamin Flouw | oksandbo.com

  2. Pingback: Com fomentar la lectura en els infants | oksandbo.com

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *