Recursos i llibres infantils per educar en la gratitud i ser més feliços

Sabíeu que importants estudis científics han demostrat que hi ha una estreta connexió entre la pràctica de la gratitud i la felicitat a qualsevol edat?

Sonja Lyubomirsky, Robert Emmons, i altres científics de les universitats de Berkley i Califòrnia, entre altres, han dedicat la seva carrera a demostrar que l’exerici de la gratitud està estretament vinculat a la satisfacció vital, l’optimisme, l’alegria, l’entusiasme i, en definitiva, a la felicitat. Dit en altres paraules, saber gaudir i agrair tot allò de bell que ens depara cada dia seria una de les claus de la felicitat.

La situació col·lectiva que estem vivint les darreres setmanes i tots els reptes que comporta posen a prova la nostra capacitat de saber trobar la bellesa en el dia a dia. És per això que davant del patiment, el confinament i la por resulta més necessari que mai trobar els recursos per ser capaços de somriure a cada nou dia.

Avui volem compartir amb vosaltres alguns recursos i lectures per ajudar-vos a cultivar la gratitud en família, o en qualsevol altre entorn o comunitat, i a trobar raons per ser feliços malgrat tot.

El pot de fer sol

De què es tracta? Cada dia pots escriure en un paper (si els infants encara no saben escriure ho pot fer un adult per ells o ho poden dibuixar) alguna cosa que t’ha fet feliç i per la que pots estar agraït: una activitat que t’ha divertit, una paraula amable que t’ha dit algú, un paisatge bonic que has contemplat, un dinar que algú  ha preparat per a tu…
Després només cal que fiquis el paper al pot, i el vagis omplint dels bons moments que segur que omplen la teva vida i la dels teus.

Un mòbil de gratitud       

1. Talleu trossos de papers de diferents colors i amb diferents formes
2. Dibuixeu o escriviu (els que ja en saben o amb l’ajuda dels adults) allò de les vostres vides pel que esteu agraïts: la família, els amics, tenir casa, els animals de companyia, el dinar a taula, les flors del jardí…
3. Enganxeu els trossos de paper a un fil (pot ser transparent o el que trieu).
4. Pengeu els fils d’una branca.

Poseu-lo en un lloc ben visible al menjador o l’habitació, pot ser un bonic recordatori de tot allò pel que podem estar agraïts cada dia.

Diari de gratitud                       

Una de les maneres tradicionals com els experts recomanen portar la gratitud al dia a dia és fer un “Diari de gratitud”, on escriure cada dia alguna cosa per la que podem estar agraïts. És una bona manera de centrar-nos en allò que de bo i bell ens ha deparat un dia, un pensament positiu que afavoreix el benestar i ens ajuda a ser feliços i valorar les petites coses.

Un diari de gratitud pot ser quelcom de ben senzill, que es pot fer des que s’aprèn a escriure, a partir dels 6 anys, i per tota la vida. A continuació us deixem un descarregable gratuït que podeu imprimir tantes vegades com vulgueu per fer-lo servir de plantilla a l’hora de portar el vostre diari. És un recurs per a tota la família, no només per als infants!

Plous o fas sol, de Mireia Vidal i Anna Font          

Plous o fas sol, de Mireia Vidal i Anna Font, editat per Akiara Books, és un àlbum que pot esdevenir l’acompanyament perfecte en l’esforç per saber contemplar allò que té de bonic qualsevol dia, fins i tot un dia plujós. Va ser el primer llibre que vam enviar amb la capsa d’Oks&Bo, i no ens cansaríem de rellegir-lo.

La història transcorre en una ciutat que es desperta amarada per la pluja, i en un primer moment el dia és gris, els personatges estan de mal humor i encadenen un seguit de despropòsits, fruit de la seva actitud.

Però gràcies al petit gest de la Blanca, una nena que cull una petita flor caiguda a terra per regalar-la a la seva mare, les circumstàncies canviaran i el sol tornarà a brillar i llavors serà l’alegria, l’amabilitat i el bon humor  les que ho escalfaran tot i eixugaran als personatges del conte que abans estaven xops.

I vosaltres, heu trobat la flor en el dia d’avui?

Us deixem un enllaç a la crítica que d’aquest àlbum magistral fa la revista Faristol.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *