Activitats per fer a casa amb nens i nenes confinats: la cerca del tresor pirata!

Ara que això del confinament sembla que va per llarg, més que mai hem de mantenir la calma i l’alegria perquè, al cap i a la fi, som l’única font de llum per als nostres infants. Amb el suport i idees de tots i totes segur que aconseguirem tirar endavant, no defallim!

Avui us portem un recurs que segur que il·luminarà les cares de tota la família, una recerca del tresor pirata per fer a casa. Als vostres ulls segurament seguireu estant entre 4 parets, però als ulls dels nens i nenes salpareu mar enllà, val la pena provar-ho només per això!

Però és que a més d’una activitat lúdica, aquesta pot ser una manera d’encarar els aprenentatges d’una altra manera en aquests dies en que per motivar els infants ens cal una dosi extra d’imaginació, segueix llegint i t’ho expliquem!

Per on començar?

1. Dibuixa un mapa del tresor

El primer pas és dibuixar el teu mapa del tresor: es tracta de recrear casa teva en un full de paper (pot incloure un petit espai exterior com un balcó, terrassa o jardí, si tens la sort de tenir-los).

Pots fer-lo tan fàcil o complicat com vulguis, sol o acompanyat dels petits de casa si són prou grans per ajudar-te.

Algunes idees per fer-lo més versemblant:

– Arruga el paper un cop l’hagis acabat
– Fes servir paper de color marró, o embruta’l fent servir cafè o cacau.
– Fins i tot pots cremar-ne les cantonades per donar-li un aspecte envellit

2. Dissenya les proves de la teva aventura

Pensa entre 7 i 10 proves, superar-les serà la condició per aconseguir el preuat tresor pirata. Aquestes poden ser lúdiques o pots aprofitar per introduir-hi càpsules d’aprenentatge, és important que suposin un petit repte, perquè no resultin avorrides.

Us donem algunes idees de proves per a nens i nenes entre 3 i 7 anys:

1. Llegir junts un llibre de pirates que tingueu a casa: pot ser una bona manera de començar, doncs us posarà a tots en situació! Si no en teniu cap a mà, aquí us en proposem un parell que podeu encarregar i un de virtual que podeu escoltar ara mateix:

  1. El Pirata Malapota, escrit per Margarita del Mazo i il·lustrat per Guridi
  2. El capità Jan i els pirates, escrit per Peter Bently i il·lustrat per Helen Oxenbury

Escolteu una Contacontes virtual explicant històries de pirates!

2. Cantar junts la cançó “Els Pirates” del Pot Petit, o qualsevol altra cançó de pirates que conegueu i que agradi als petits.

3. Aprendre’s un poema de pirates, com aquest (extret del llibre Bona nit. Poemes per a l’hora d’anar a dormir, de Salvador Comelles i il·lustrat per Mercè Galí):

https://www.clijcat.cat/faristol/critiques_new/2853_bona%20nit.jpeg

4. Dibuixar una àncora amb amb escuradents, bastonets…

5. Esmorzar / Berenar a l’ombra d’una palmera (qualsevol planta que tingueu a casa)

6. Dissenyar una bandera pirata

7. Fer un lloro pirata amb plastilina

7. Construir un vaixell pirata amb les peces de construcció que tingueu (nosaltres ho vam fer amb les de Kapla, que a més tenen el model per a fer-lo).8. Disfressar-se de pirata amb els elements dels que disposeu

Aquestes només són algunes idees, però podeu plantejar totes les que vulgueu, en funció de l’edat, els interessos i els materias de què disposeu a casa.

3. Amaga les proves

Amaga les proves numerades (poden ser papers escrits, pictogrames, pedres dibuixades, el que vulguis) per tota la casa, sense oblidar-te d’indicar la seva localització numerada al mapa del tresor.

4. Amaga un tresor

I un cop superades les proves, els pirates tindran dret al seu merescut tresor: una xocolatina, una galeta, o qualsevol altra llepolia pot ser una magnífica recompensa per tant d’esforç!

Fica-les en una capsa o en una bossa i amaga-les bé. Ah! I no t’oblidis de marcar també la seva ubicació al mapa del tresor. És important que els teus petits pirates no la descobreixin fins que hagin superat totes les proves!

5. Tot a punt, no t’oblidis del més important: la posada en escena!


Ara que ja ho tens tot a punt, no oblidis el més important, engrescar els menuts per dur a terme l’activitat.

1. Explica’ls que un pirata amic teu t’ha donat un mapa del tresor i que necessites ajuda per trobar-lo, però que hi haurà proves que haureu de superar junts abans d’arribar-hi.

2. Entrega als pirates el mapa del tresor

3. Ajuda’ls i motiva’ls amb tot el que calgui!

Esperem que us hagi agradat aquesta proposta, i sobretot, que agradi als petits i els permeti passar una estona ben entretinguda. Bon viatge grumets, i no dubteu a compartir aquest recurs amb tothom qui penseu que li pot interessar!

Una abraçada i molts ànims!

1 comentari a “Activitats per fer a casa amb nens i nenes confinats: la cerca del tresor pirata!”

  1. Pingback: Recursos i activitats per nens i nenes confinats: idees per fomentar la lectura en temps de coronavirus – oksandbo.com

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *